Andreu Martín / Jaume Ribera – El com del crim

Quan la vida es converteix en un compte enrere, la paciència és una virtut escassa.

No pensava pas comentar aquest llibre al blog. Llegeixo els llibres del tàndem Andreu Martín i Jaume Ribera (la sèrie del detectiu juvenil Flanagan i, des de fa uns anys, també sèrie de l’Àngel Esquius) com a esbargiment. De tant en tant, ja va bé un llibre més lleuger però ben escrit, fàcil i ràpid de llegir, amb molt d’humor, que t’ajudi a desconnectar. Però vet aquí que al cinquè cas de l’Àngel Esquius, ens trobem un detectiu en plena crisis vital, replantejant-se el seu futur. I m’hi he sentit força identificat. El crim queda en un segon pla i de seguida arriben les frases reveladores que et fan connectar amb el personatge.

El llibre toca temes ben actuals: polítics corruptes, les teories de la conspiració, les màfies, el moviment antiglobalització, el coltan… Tot ben filat i sense perdre mai el somriure, com és marca de la casa. Hi ha també una crítica gens dissimulada al món de la publicitat i de la imatge, la superficialitat. Tot això contrasta amb un Àngel Esquius més analític i místic que mai, immers en ple procès de renovar la seva escala de valors, buscant la seva felicitat, fins i tot si aquesta felicitat significa estar sol.

És ben curiós com els temes dels casos que haurà d’investigar, es reflexen en el moment vital en què es troba. La teoria de la conspiració aprofitada com a mètode radical per capgirar la nostra visió d’allò que ens envolta; la publicitat entesa com l’enemiga de la nostra voluntat, l’antítesi de les coses que ens agraden de veritat. Curiosa simbiosi entre el personatge i el seu entorn. Sense aquest cas, potser no hauria sapigut com enfrontar-se a la delicada situació en què es troba. Com reconèixer que algú important de la seva vida ja fa nosa? Com confessar que necessita temps per a ell, només per a ell? Com sortir-se’n quan ha de renovar-se si vol evitar ofegar-se?

«Com»: aquesta és la paraula clau del llibre. Trobar el com: el com del crim, com fer bé les coses, com ser feliç, com aconseguir que allò que semblava tan impossible sigui molt més que probable. Si tens confiança, si jugues bé les teves cartes, sempre trobaràs el com. I quan et sentis perdut, l’univers ja s’encarregarà d’il·luminar-te amb petites senyals.

En definitiva: una lectura molt entretinguda, ideal per aquest estiu. I no només per entretenir-nos, també ens servirà com a recordatori de les coses que ens haurien d’importar. Fantàstic.

Gaudiré de la meva soledat i, quan me’n cansi, tornaré a començar i així semblarà que tinc molt de temps per endavant, perquè quan comences a fer qualsevol cosa sempre et sembla que tens molt de temps per endavant.

2 comentarios en “Andreu Martín / Jaume Ribera – El com del crim

  1. Més estrany se m'ha fet a mi escriure-ho. Feia uns quants anys que no escrivia un text tan llarg en català. Però curiosament, he anat més ràpid que en les altres entrades!

    Mai és tard per reprendre l'hàbit de lectura… Espero que trobis alguna recomenació interessant al blog 😛

Deja un comentario

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s